Zakaj priti na konferenco o travmi?

Revija Anima sodeluje na dvodnevni konferenci “Dinamika travme in poti njene integracije”, ki bo potekala v City Hotelu Ljubljana 8. in 9. februarja 2020. Konference se lahko udeležijo tako strokovnjaki kot tudi posamezniki, ki jih zanima način dela s travmo ali pa so sami v procesu integracije travme.

Slike: Pixabay, Shutterstock

by

Tesnoba, slaba samopodoba, težave v odnosih, povečan toksični stres, pa tudi izgorelost kot simptom vrtenja v psihičnem in življenjskem začaranem krogu, vse to je lahko povezano s travmatičnimi izkušnjami, predvsem v zgodnjem otroštvu in mladosti.

Travma se zadnje čase še posebej veliko obravnava v terapijah. Čeprav je to predvsem individualno delo in delo v manjših skupinah, je to vseeno temeljni način, da se pomaga generaciji, ki sedaj predeluje svojo travmo. Ta pa venomer temelji na travmi prednikov. Na ta način pomagamo k razvoju na kulturno-kolektivni ravni. Integracija travme pomeni opolnomočiti sebe in se naposled dvigniti nad bolečino, ki nam jo povzroča ta vedno prisotna dinamika življenja.

Na okrogli mizi imate možnost, da postavite vprašanja in s tem prispevate k javnemu diskurzu. Ta lahko omogoči proces ozaveščanja in celjenja travme na kulturni ravni. Za okroglo mizo so na voljo brezplačne vstopnice.

Dinamika travme in poti njene integracije

Dvodnevna konferenca “Dinamika travme in poti njen integracije” bo potekala 8. in 9. februarja 2020 v City Hotelu Ljubljana. Program sestavljajo javna predavanja, predstavitev nove knjige, sanjska matrica v soboto in nedeljo zjutraj, okrogla miza, velika skupina in projekcija slovenskega filma Razredni sovražnik v soboto.

Strokovni prispevki na konferenci so naravnani v obe smeri: obravnavajo tako individualno travmatizacijo (žrtve nasilja in zlorabe), kot tudi kulturno-kolektivne fenomene travme. Prepoznavanje in metode integracije travme bodo predstavljeni na teoretični ravni in pospremljeni s primeri, prikazani pa bodo tudi rezultati raziskave o travmatičnih izkušnjah med Slovenci in njihovem vplivu na duševno zdravje.

Sodobna psihotravmatologija je prišla tudi do spoznanja, da travma ne deluje le na ravni ene generacije, ampak lahko aktivira različne mehanizme, ki modulirajo nevrobiološko matriko naslednjih generacij, starši s hudimi nepredelanimi travmami pa seveda lahko neposredno travmirajo svoje potomce in okolico.

Ali je travma ozdravljiva?

“Bolj primerna izraza za zdravljenje travme sta celjenje in integracija travme, gre za delo s travmo,” pravi psihoanalitik dr. Matjaž Regovec.

Travma povzroča trajno onesposobljenost oziroma okrnjeno zmožnost človečnega odzivanja na zahtevnejše življenjske situacije in razmere. Strokovnjaki bodo predstavili, kaj je bistvo travme, vrste travme in načine, kako jo sprejeti in celiti.

S strokovnjaki, ki se v svojem delu neprestano srečujejo s travmatiziranimi posamezniki, bomo na okrogli mizi poskušali predvsem osvetliti povezavo med posameznikom in kolektivom ter med posledicami nerazrešenih individualnih travm na kulturo v smislu medsebojne komunikacije in razvoja vrednot.

Ob slovenskem kulturnem prazniku za okroglo mizo namenjamo 30-40 brezplačnih vstopnic za novinarje in zainteresirano javnost. Vstopnice naročite vnaprej in jih dvignete ob vstopu

You may also like

X