Matrix Reimprinting ali tehnika ponovnega vtiskovanja v matrico

Tehnika ponovnega vtiskovanja v matrico (PVM) je ena od tehnik energijske psihologije, ki združuje uporabo telesa in uma s kvantno fiziko. Upošteva namreč, da je človek tudi energijsko bitje povezano z enotnim poljem energije in da v kvantnem modelu ni premočrtnega zaznavanja časa.

Slika: Graphicstock

by

Kot mnoge različne tehnike zdravljenja travmatičnih dogodkov in spominov, se tudi s pomočjo PVM išče najbolj zgoden dogodek, ko se je klient počutil tako, kot se počuti ta trenutek, ko se je v njem sprožil nezavedni obrambni mehanizem, tj. med nič in šest let, lahko že tudi iz prenatalnega obdobja.

Če želimo razumeti tehniko PVM, moramo najprej poznati osnove EFT, ki je ena bolj raziskanih tehnik energijske psihologije. EFT tehnika uporablja znanje tradicionalne kitajske medicine in uporablja tapkanje s konicami prstov na akupunkturne točke, medtem ko iščemo in zaznavamo neprijetna čustva, spomine in občutke v telesu. Teorija akupunkture uči, da energija teče skozi naše telo po poti, imenovani meridiani. Bolezen se lahko zgodi zaradi blokade ali prekinitve tega toka. Akupunktura in akupresura lahko pomagata odstraniti te blokade. Tapkanje na akupunkturne točke pomiri telo. Študije z magnetno resonanco kažejo na to, da akupunktura ugasne možganski center za strah in regulira prestimulirano amigdalo.

Obrambni mehanizem je bil ob nastanku nujen za preživetje, kasneje pa človeka začne ovirati v vsakdanjem življenju, odnosih, službi. Obrambni mehanizem nosi prepričanja o svetu, sebi, drugih ali neko odločitev, ki jo je otrok po svojih takratnih zmožnostih sprejel, z namenom, da se zaščiti pred ponovnimi težkimi dogodki ali da jih lažje preživi, če se le-ti ponavljajo. Zadnja leta tehnika bolj intenzivno raziskuje tudi polja prejšnjih življenj.

Tehnika PVM uporablja novo znanje kvantne fizike, in sicer, kot meni celični biolog Dr. Bruce Lipton, da spomini niso shranjeni v naših možganih (ti so zgolj kot nekakšen sprejemnik oziroma receptor), temveč v polju okoli nas. Polju lahko rečemo tudi matrica. Po metodi PVM imamo shranjene travmatične življenjske dogodke ne samo kot spomine, temveč kot posebne holograme energijske zavesti v matrici. Od tu ime tehnike ponovno vtiskovanje v matrico (Matrix Reimprinting).

Poznamo več vrst polj: osebno, družinsko, kulturno, v katerem živimo, in univerzalno polje. S PVM, dostopamo do teh spominov in hologramov, shranjenih v polju. Hodimo po časovnici nazaj, tako da klienta ves čas sprašujemo, po najbolj zgodnem spominu pri katerim se je podobno počutil,. Lahko delamo na vmesnih spominih, vendar je cilj priti do njegovega izvora, tam kjer se je določeno prepričanje o svetu, sebi ali drugih ustvarilo. Tam je tudi razrešitev, ki potem po časovnici naprej vpliva na vse dogodke, ki imajo enak sprožilec. To prepričanje je namreč klicalo podobne izkušnje v življenje, izkušnje ki so ga potrjevale. Na nek način je videti, da ponavljajoči vzorec opominja na potrebo po razrešitvi.

Kot pravi Peter A. Levine: »Without awarenes we have no choice«, brez zavedanja nimamo izbire.

Pri PVM tehniki je pomembno, da ves čas uporabljamo tudi tapkanje ali EFT, saj s to tehniko varno sproščamo bolečino in neprijetne občutke. Travmatizirani ljudje se namreč pogosto bojijo čutiti. Kot pove Van der Kolk (2014, 208), ne storilci, ampak njihovi lastni fi zični občutki postanejo sovražnik. Prepričanje, da so jih ugrabili neprijetni občutki, ohranja telo zamrznjeno in um zaprt. Čeprav je travma stvar preteklosti, čustveni možgani sprožajo občutke, zaradi katerih se trpeči počutijo prestrašeni in nemočni. Ni presenetljivo, da je veliko ljudi, ki so preživeli travme, kompulzivnih jedcev in pivcev, se bojijo ljubezni in se izogibajo številnim družbenim dejavnostim. Čutni svet je v veliki meri izven meja dovoljenega

Človek pa se lahko odzove tudi z otrplostjo oziroma zamrzne, ki je biološki odziv, ki nam pomaga preživeti, ko boj ali beg nista možna. Ko se grožnja zaključi, se telo naravno sprosti in se začne tresti. A če se ta sprostitev ne zgodi, pride v telesu do energijskega zastoja, blokade, nepretočnosti.


To je odlomek iz članka Tanje Velkov naslovom “Nove metode energijske psihologije za delo s travmami – Matrix Reimprinting“, ki bo predstavljen 9. 2. 2020 na kalejdoskopu terapevtskih pristopov na konferenci “Dinamika travme in poti njene integracije” v City Hotelu Ljubljana.

Tanja Velkov je univ. dipl. socialna delavka, 15 let je zaposlena na društvu OZARA SLOVENIJA. Opravila je petletno izobraževanje za gestalt izkustvenega družinskega terapevta – Kemplerjev institut za družinsko terapijo. Opravila je tudi izobraževanje za EFT in Matrix Reimprinting v Angliji leta 2015. Obe metodi je najprej dolgo časa preiskušala na sebi, ter s sošolci teh dveh metod, sedaj pa je EFT uspešno vnesla v delo z uporabniki v društvu Ozara. Matrix Reimprinting dela večinoma v obliki izmenjave z drugimi praktiki te tehnike.

You may also like

X